Vali néni habtortája

2015-03-02

DSC_0086 Szűcs Valéria, Vali néni 86 éves. Átélte a második világháború borzalmait, s az egész élete annak a tanúbizonysága, hogy magyarnak lenni: feladat. A Duna túloldalának egyik legszebb falujában él, az Öreghegy lankáinak közelében, szántóföldek végeláthatatlan tengerében, ott, ahonnan az esztergomi bazilika égig meredő kupolájának keresztjén még látni lehet a lenyugvó napnak megcsillanó fényét. Kőhídgyarmat - egy, a magyarság picinyke őrlángjai között, beszédes múlttal, regényes életutakkal, sajátos hagyományokkal, mint például a habtorta készítése Vali néni konyhaművészete alapján. Több mint 45 éve ugyanaz a recept, az eszköztárban is csak a habverő gép jelentett modernizálást. Családi ünnepek állandó kísérője ez a torta, amellyel már az egyik legfontosabb összetevőjét el is árultuk, vagyis az anya, a nagymama, a 86 éves dédnagymama szeretetét. DSC_0074

További hozzávalók:

10 db tojás (M-es méret) 1 kg kristálycukor 10 dkg főzőcsoki 25 dkg margarin 2 evőkanál kakaópor  

Elkészítés:

 1. A tojás sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. Ez utóbbit nagyobb tálba (vajling) tesszük, mivel a későbbiek során ebben kell a habot felverni.
 2. A sárgájához hozzáadjuk a 20 dkg cukrot és a két evőkanál kakaóport, majd amennyire csak lehet (szinte a cukor teljes felolvadásáig) homogén állagúvá keverjük.
 3. Ezt követően egy nagyobb méretű edényben vizet forralunk. Olyan edényt kell választani, amelyre majd rá tudjuk tenni a tojásfehérjét tartalmazó tálat, úgy, hogy annak az alja ne érintkezzen a forrásban lévő vízzel. Ez a gőzölésnél lesz elengedhetetlen.
 4. A tojásfehérjét összekeverjük 80 dkg kristálycukorral. Amíg a (3-as pontban említett) víz fel nem forr, kézi habverővel kevergessük, ill. verjük a fehérjét. A gépi habverés még nem ajánlatos! Ahogy felforrt a víz, tegyük fölé a vajlingot (alulról gőzölődik), és most már habverő géppel, de csak kis fokozaton, verjük fel a habot! Addig kell ezt csinálni, míg a hab kemény nem lesz és fényes.
 5. Amikor ezzel megvagyunk, és levettük a gőzről az edényt, még kézi habverővel egy kicsit dolgozhatunk a habon. A sárgáját ugyanezzel a technikával kell megmunkálni. Itt már nincs szükség a gépre, elég a fakanállal történő kevergetés. A sárgájához hozzáadjuk a megolvasztott főzőcsokit, és addig kevergetjük, amíg az állaga krémes nem lesz. Ennek végeztével hagyjuk kihűlni, közben elkezdődhet a tortalapok (továbbiakban: korongok) kialakítása:
 6. A felvert habból (néhány kanállal hagyunk a végére díszítésnek) négy kb. 20 cm átmérőjű tortalapot, korongot készítünk. Enyhén bevajazott zsírpapírokra egy fedő segítségével 2-2 kört rajzolunk, a papírokat sütőlapra helyezzük. A körberajzolt részeket kell kb. 5-6 evőkanál habbal kitölteni 1-2 cm magasan. (Biztosan van modernebb megoldás erre, de most Vali nénit követjük lépésről lépésre.)
 7. A legnehezebb rész: a korongok szárítása. A sütőt a legalacsonyabb hőfokra kapcsoljuk, és addig hagyjuk felmelegedni, hogy a kezünket betéve még ne érezzük égetőnek. Ekkor berakjuk a habkorongokat. Mire kell figyelni? Nem szabad teljesen kiszárítani, hagyni, hogy szétrepedezzen! Gyakran nyitogassuk a sütő ajtaját - amennyiben túl meleg lett. Miután már kissé feljöttek a korongok, tapogassuk a tetejüket. Ha már sárgulni kezd, gond van… A habtorta készítésének ez a rész az igazi titka és fortélya. Vali néni sámlin ülve nézi a melegedő-száradó habkorongokat, az időzítés sokat számít. Akár 20 percet is igénybe vehet ez a folyamat, inkább lassabban haladjunk! (Segítség: ha úgy ítéljük meg, hogy a korongok teteje kész, de még a belseje és az alja nem, tegyünk zsírpapírt a tetejére, védve ezzel a megégéstől.)
 8. A kész korongokat kivesszük, és megvárjuk, hogy lehűljenek. Érdemes megfordítani, hiszen az aljuk sokkal forróbb és nedvesebb.
 9. Az időközben lehűlt tojássárga-csokis masszát elkeverjük a 25 dkg margarinnal.
 10. A habkorongokat vagy tortalapokat úgy tesszük egymásra, hogy közéjük kenjük ezt a csokis masszát.
 11. A negyedik emeletet a korábban meghagyott felvert habbal tetszés szerint díszítjük. És kész is a torta, amely azonnal fogyasztható.

lejegyezte: Keppel Dániel

fotók: HelloEsztergom

Képes illusztráció:

  DSC_0025 DSC_0029 DSC_0038 DSC_0044 DSC_0046 DSC_0055 DSC_0056 DSC_0065 DSC_0067 DSC_0071 DSC_0086   Véleményét, hozzászólásait megírhatja a HelloEsztergom facebook felületén: www.facebook.com/helloesztergom              
2020 Április
VHKSzCsPSz
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Copyright © Hello Esztergom