Kesztölci Gasztro- és Borkultúráért Egyesület, avagy hogyan fest a falu jövője?

2017-02-21

Aki egy kicsit elmélyül Kesztölc történelmében, hamar arra a felismerésre juthat, hogy ez a község valahogy mindig is szeretett a saját útján járni. Gondoljunk csak az ‘56-os eseményekre, a Kesztölci Köztársaság ma már utópisztikus tervére, de akár a régmúltra is, a pálosok idejére, vagy még korábbra. Vajon mi lehet ennek a különc magatartásnak a mélyén? Minden bizonnyal az a szeretet, amely az itt élőket az ősök hagyományaihoz köti. A büszkeség és a jó értelemben vett öntudat, amely a szülőföld értékeiből, a közösség összetartozásából táplálkozik. És a mindig többet akarás… Jelen írásunkban Kesztölc jövőbeni kulturális és turisztikai látképét vázoljuk fel Szivek Péter borász és Nyírő András levendula-őstermelő segítségével, a Kesztölci Gasztro- és Borkulturális Egyesület tervein keresztül.   A Szivek Péterrel folytatott beszélgetésből megtudtuk, hogy a gasztronómiai és borkulturális egyesületet körülbelül egy éve négyen hozták létre, mind olyanok, akik ezeddig már a maguk módján, ki-ki a saját tervei szerint próbált hozzátenni valamit a község életéhez. “Leültünk és arra jutottunk, hogy csináljuk közösen egy olyan egyesületet, amely újra divatba hozhatja fiatalok körében a minőségi borfogyasztást és a gasztronómiai kultúrát is képes megmozgatni” - emlékezett vissza Szivek. Eleinte a falu lakóit kellett megszólítaniuk, amihez kiváló alkalmat nyújtott a tavaly tavasszal rendezett félmaraton, ill. terepfutás, amelyre 100-120 fő azonnal benevezett. A sikeres párbeszédnek köszönhetően a jövőbeni tervek is szélesedni látszottak. A pálosok emlékére például egy olyan terv van alakulóban, ami megint csak egyéni színezettel gazdagítja majd a község életét. A pálos rend főapátja már meg is áldotta azt a gyógynövénykertet, amely folyamatosan fog bővülni, és újra föleleveníti a hajdanán itt élő szerzetesek gazdag tudásanyagát. Ami pedig a közösségépítés újabb fejezetét illeti: az egyesület tervei között szerepel - még az idén - egy falukemence létrehozása, ill. a kerékpáros turizmus fellendítése. Ez utóbbiról Nyírő Andrással beszélgettünk. Nyírő szerint a kerékpáros turizmus jó lehetőség arra, hogy Kesztölcön keresztül Esztergom és Dorog is összeköttetésbe kerüljön a Pilissel. Ha az Eurovelo 6 (Európai Kerékpárút Hálózat) útvonala megépül ebben a térségben, az már nagy előrelépés lesz, de addig is a Pilis Bike-nak szeretne otthont adni a falu. A rekreációs turizmus részét képező kerékpározás összeköttetésbe kerülhetne a borturizmussal - vélekedik Nyírő, azon lennének, hogy olyan kerékpárútvonalat hozzanak létre, amely végállomása (gondoljunk elsősorban a csévi pincékre, a Piliscsévi Pincefalu Fesztiválra) borkóstolás is lehetne. Ahhoz, hogy ezek a fejlesztések működőképesek legyenek, a szállásokat is növelni kell. Idén márciusban-májusban adnak át egy önkormányzati tulajdonban lévő turistaszállót, amely 20 fő befogadására képes, de a művelődési ház és az iskola között található erdészházat is szeretnék úgy átalakítani - szintén az önkormányzat bevonásával -, hogy az kerékpárbarát szállás lehessen, konyhával, étkezővel, egy kisebb és egy nagyobb teremmel. Az Erika Cukrászda is bekapcsolódna a projektbe ingyenes wifivel, kerékpárjavító-műhellyel. “Ez most a cél, ez az, amiben most nagyon hiszünk” - zárta beszélgetésünket Nyírő András, aki egyébként levendula-termékeivel, ill. a levendula népszerűsítésével Kesztölc egyik páratlanul sikeres vállalkozását képviseli.

Keppel Dániel

2019 Szeptember
VHKSzCsPSz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Copyright © Hello Esztergom