“Gyere zabálni!” - A párkányi Középkori Paraszt Étterem egyszerre színház és étterem

2017-03-27

“Éhes vagy te büdös paraszt?” Ez a kérdés nem szokványos egy étteremben. A párkányi Középkori Paraszt Étteremben azonban ez a természetes. Sipos Zsolt, a nyolc éve működő, sikeres vállalkozás tulajdonosa elmeséli, hogyan jött a különleges vendéglátóhely ötlete és milyen reakciókat vált ki a vendégekből a nyers kiszolgálás. paraszt3 Hogyan jött az ötlet? Mindenhol csak lovagi éttermek működnek, szerettük volna, ha a parasztokkal is törődik valaki. Kíváncsiak voltunk az egyszerű nép életére, hogyan viselkedtek, milyen szokásaik voltak. Ebből jött az alap ötlet. Megnéztük a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című filmet, abból merítettük a beszédstílust, szófordulatokat. Aztán szép lassacskán kialakult. Mindig más szavakat, kifejezéseket használtunk. Mióta üzemel az étterem? Nyolc éve. Sokat hallani az étterem reklámját az egyik magyar országos kereskedelmi rádióban is. Melyik reklám a leghatásosabb? Az internet és a rádió a legeredményesebb. Mire kell felkészülnie a vendégnek, ha jól akarja érezni magát?paraszt2 Nálunk teljesen egyedi a kiszolgálás. A vendégek javarészt elcsodálkoznak rajta, nagy részüktől azonban pozitív visszajelzést kapunk. Voltak már hírességek, akik nagyon rosszul reagáltak. A vendégek zöme viszont általában tisztában van vele, mire számíthat. Volt már vendég, aki megsértődött és az étkezés vége előtt távozott? Aki úgy tér be hozzánk, hogy fogalma sincs az étterem koncepciójáról, esetenként meglepődik. Ha nem tetszik neki megfordul, és elmegy. Előfordult már, hogy valaki az üdvözlésnél távozott. Akadt olyan is, aki az ital fogyasztása közben azt mondta elég, nem bírja, de az emberek többsége veszi a lapot és jól szórakozik. Mi lehet a siker titka? Mit gondol, miért élvezik a vendégek a durva bánásmódot? A látogatók színdarabot is kapnak az ételhez. Nem hétköznapi kiszolgálásban van részük, az étkezés olyan, mintha  egy komédiába csöppennének. Milyen típusú emberek a törzsvendégeik? Változó. Ki írja az étlapot? Honnan jöttek a régies kifejezések? paraszt1 Mindent én találtam ki. A régies nem is jó szó, inkább parasztosnak mondanám. Az új pincérek mennyi idő alatt tanulnak bele a középkori viselkedésbe? Embere válogatja. Valaki egy nap alatt elsajátítja, másnak sokkal több időt vesz igénybe. Van egy listánk, amit a pincéreknek meg kell tanulnia. A honlapon, a galériában tűznyelőket is lehetett látni, milyen különleges programokkal várják a vendégeket? Tűznyelők, tűzfújók és hastáncosok is fellépnek nálunk, illetve harci bemutatókat is tartunk. Az ételek teljesen a középkori étkezési szokásokhoz igazodnak, vagy készítésük során figyelembe veszik a jelen egészséges életmód divatját? Nem teljesen középkori az elkészítésük, de fontos, hogy ne is bonyolítsuk túl az ételeket. Az egyszerűség a mérvadó nálunk.  

Sárközi Jozefina

2022 Május
VHKSzCsPSz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Copyright © Hello Esztergom