Fokhagymás tunkel csolnoki módra

2017-04-07

Csolnokon általános volt, hogy minden este betettek egy nagy adag krumplit a sütőbe (hajában) megsütni, vagy főztek egy fazék krumplit, és azt ették vacsorára különböző tunkel-félékkel vagy kocsonyával, kolbásszal. Hozzávalók:
  • 5 - 6 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl paradicsomlé
  • pirospaprika
A lereszelt fokhagymát zsíron megpirítjuk és megszórjuk sóval és pirospaprikával, majd vízzel hígított paradicsomlével felengedjük, szaft sűrűségűre. A fokhagymás “tunkelt” is sült krumplira szokták rámeregetni vagy kenyérrel “tunkolták”. Volt úgy, hogy füstölt kolbászt is tettek a paradicsomos szaftba - ez volt a “brodvas tunkel” (irodalmi német nyelven: Bratwursttunkel). Egy másik mód szerint töpörtyűt szórtak a megdinsztelt fokhagymára, s miután ezzel átpirították, átforgatták, felöntötték paradicsomlével. Adatközlők:
  • Selmeczi Józsefné sz. Kubis Erzsébet
  • Húsvéti Ferencné sz. Holl Borbála Klára
  • Haász Józsefné sz. Suszter Katalin
  • Tóth Árpádné sz. Gasszer Teréz
  • Trexler Mihályné sz. Bercsényi Teréz

Dr. Kövecses  Varga Etelka  Népi ételek című könyvéből

2020 Április
VHKSzCsPSz
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Copyright © Hello Esztergom