Meglepetés - Diákok nyertek az idei Esztergom Étele Főzőversenyen

2017-09-11

2017. szeptember 9-én, szombaton délután kezdődött a régió legrangosabb gasztronómiai versenye, az Esztergom Étele Főzőverseny, amely idén már az ötödik alkalommal adott lehetőséget helyi és környékbeli csapatoknak arra, hogy az Ízek-Korok-Hangulatok fesztivál keretein belül megmutathassák tehetségüket, valamint kreativitásukat Buday Péternek és négytagú (Jászai Tibor, Romanek Etelka, Keppel Dániel) zsűrijének. Nagy meglepetésre, de nem érdemtelenül, a 2017-es Esztergom Étele címet a Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola három diákból álló csapata nyerte el egy - első ránézésre - egyszerűnek mondható, mégis hallatlan finom ételkreációval, a vargányás szűzpecsenyével, amelyet vörösboros mártással, töklepényben tálalták fel. A zsűri szép számban osztott ki különdíjakat is…

A Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola győztes csapata

  Az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál Esztergom egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozata, amely fennállása óta, talán ha egy kivétellel, mindig az Esztergom Étele Főzőversennyel hozza lázba a térséget. Noha a háromnapos fesztivál több zenei programmal, kis és nagy koncertekkel csalogatja a Mindszenty térre a fesztiválozókat, az Erzsébet park a hagyományőrzők színtere, ill. a fesztivál második napján a főzőversenyé. Idén több mint egy tucat csapat nevezett a versenyre, javarészt helyiek, ill. a környező településekről; magán a kora délutántól az esti eredményhirdetésig tartó megmérettetésen végül 12 csapat vett részt - igen jó hangulatban. Még mielőtt konkrétan az ételekről írnánk, meg kell jegyezni - Buday Péter mesterszakáccsal egyetértve -, hogy a főzőverseny sikere, rangsor ide vagy oda, alapvetően erre a kifejezetten baráti együttlétre vonatkozott. Jó volt látni, ahogy a csapatok, szinte egy nagy körbe rendeződve, örömmel álltak neki a megálmodott ételeik elkészítéséhez, és bárkivel beszélgetett az ember, az boldogan, büszkén, alkalmasint vidáman, az estélytelenek nyugalmával magyarázta tudományát. Ha általánosságban kell az ételekről beszélni, akkor mindenképpen hangsúlyozni kell a nyúlételek erősödését az eddigi évekhez képest, ill. az ízkavalkádra való törekvést, amely bizonyos esetben a siker, másutt inkább a hátrányt jelentette. Idén is szárnyalt a versenyzők fantáziája, tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a legszebb tálalásokkal is most találkozhattunk. Érdekes, hogy a vadhús háttérbe szorult, még a tavalyi győztes csapat sem ebbe az irányba indult el. Természetesen az okokon nem árt elgondolkodni, és az évről évre megismétlődő verseny tendenciáiból némi következtetést levonni. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a nevező csapatok valami olyasmiben gondolkodnak, ami a verseny egyik legfontosabb kritériumának teljesítése is egyben: akkor győzhetnek, ha az étel azután könnyen meg tudja állni a helyét bármely helyi étteremben. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ily módon határt kell szabni a féktelen kreativitásnak, mégis a gyakorlat azt mutatja: éppen ez a szempont járul(hat) hozzá, hogy kifejezetten az összhatásra törekedve jól átgondolt étellel induljanak a versenyzők. Buday és Jászai Tibor, a Prímás Pince korábbi mesterszakácsa több esetben erre hívta fel a versenyzők figyelmét, ugyanis bár voltak részleteiben remek elképzelések és megoldások, mégis ha az összhang hiányzott, már értékes pontokat lehetett veszíteni. Mindezeket egybevéve nyugodt lélekkel kijelenthetjük minden csapatról, hogy tudása legjavát adta, és az élmezőny egyes ételei között minimális különbségek döntöttek. Így bár egyetlen étel kapta a kitüntető címet, a különdíjasok előtt is kalapot emelt a zsűri.   Ezek után most lássuk a díjazott ételek sorát:

A győztes étel 2017-ben

  A zsűri számára is igen nagy meglepetést okozott a Balassa iskola diákjainak tökéletesen eltalált ételkombinációja. A tizedikes tanuló Papp Eszter Zsófia és a két végzős vendéglátós: Schaub Kata, valamint Knáb Máté Márk Várvölgyi Attila szakács-szaktanár instrukcióit követve olyan vargányás szűzpecsenyét készített vörösboros mártásban, töklepényben tálalva, hogy nem is fért kétség az első helyet illetően. Tehát a balassás diákok étele nyerte el az Esztergom Étele 2017-es kitüntető címet, ill. a legfiatalabb korosztály gazdagodhatott a 100 ezer forint további jutalommal is. Az értékeléskor Buday Péter külön kiemelte, hogy számára azért is örömteli az idei verseny, mert Esztergomban esztergomi diákok, vagyis a jövő tehetségei követeltek helyet maguknak ebben a rangos versenyben. Gyönyörűen tálalva, leírhatatlanul finom fehérrépapürés körettel, tökéletesen elkészített magvas tuile kombinációval az Isler csapat (Schleer Ádám és Molnár Péter) zöldfűszeres nyúlgerincfiléje a másik legfinomabb ételnek bizonyult, és a Megyei Önkormányzat különdíját nyerte el. Pósa Tibor vezetésével a Spejz csapata is remekelt. A páratlanul finom spenótos gnocchinál már csak az étel fantázianeve volt lenyűgözőbb: ha nem is allegorizált alakban, de a tálon az esztergomi Hős szerelmes Baknyúllal találkozhatott a zsűri, amely baknyúl a Bazilika lábánál, zöld réten konyakos almás álomba fojtotta bánatát. Pósáék semmit sem bíztak a véletlenre, mármint a konyakos álmot illetően... Talán ha itt nem sietnek annyira a nyuszi segítségére, még az első helyen is végezhettek volna. A tálalás is szemet gyönyörködtető volt, a csapat vidámsága pedig magával ragadó. A jutalom nem maradt el: a Magyar Konyha magazin egy éves előfizetési díját nyerték. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját az esztergomi Becse Művek Kft. (Kovács Edit és férje, valamint Virág Ildikó) nyerte. Kifogástalan ízharmónia jellemezte a vajas burgonyapürével tálalt rántott töltött karajt, amihez további kiegészítésként fűszeres szűzérmék kerültek cukkinis, petrezselymes rizzsel. Végül pedig a legegészségesebb ételről is essen néhány szó, hiszen a Valeomed felajánlásában értékes vásárlási utalványt lehetett ebben a kategóriában nyerni. A Fitcode csapata Juhász Veronikával az élen a maga nemében lenyűgözőt alkotott. Fitt csirke nyársak kerültek a tálra háromfajta édesburgonyával és mentás uborkasalátával. A legegészségesebb étel egyébként azonnal bekerült a legfinomabb kreációk élmezőnyébe, és igen nehéz helyzetbe hozta a zsűri valamennyi tagját, a végső rangsor kialakítását nézve. Különdíjat ugyan nem kapott, mégis az egyik kedvenc lett Simon Krisztián Belsőséges hangulata. Sertésbelsőségekből készült pörköltjük sajnos az éttermi szokások miatt azonnal a sereghajtók közé került, mégis Jászai és Buday számára is vissza-visszatért a gondolat: ha nem a közízlés számítana, az egyik legfinomabb étel lehetett volna. Az más kérdés, hogy a krumplival töltött tökös tésztabatyu - egy kis képzavarral élve - kemény diónak számított, de maga a pörkölt első osztályú lett. A szintén letkési Bábik Mónika és Fazekas Péter sertésszűz-fonata is emlékezetes maradt, már csak azért is, mert egy gyönyörű, saját kézzel épített mobil búbos kemencében sütötték meg a versenyre szánt ételüket. Sok kiváló alkotás, jó hangulat, idilli környezet a Bazilika lábánál, ragyogó napsütés és örömkönnyek a végén. Ez volt a 2017-es Esztergom Étele Főzőverseny.

Keppel Dániel

fotók: Neves Ildikó

Képgaléria:
2019 Június
VHKSzCsPSz
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Copyright © Hello Esztergom