Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva

2017-10-04

Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva - Esztergom Étele 2017

Hozzávalók:
  • 2000 g sertés szűzpecsenye
  • 200 g sertészsír
  • 200 g vöröshagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zeller
  • 10 g fokhagyma
  • 300 g vargányás erdei gombakeverék apróra szeletelve
  • 300 ml tejföl
  • 50 g vaj
  • 10 g paradicsompüré
  • 500 ml testes száraz vörösbor 100 ml-re lefőzve
  • 1000 ml fehér alaplé vagy húsleves
  • 3 db babérlevél
  • friss kakukkfű
  • friss rozmaring
  • friss tárkony
Elkészítés: A letisztított szűzpecsenyéket sózzuk, majd kevés zsírban pirosra sütjük minden oldalát. Ezután hagyjuk őket kihűlni. Zsírjába belepirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott vegyes zöldséget (répa, gyökér, zeller), sózzuk. Többször lepirítva puhára pároljuk a zöldségeket, mindig egy kevés fehér alaplével felengedve. Beletesszük a paradicsompürét és ezzel együtt alaposan lepirítjuk, majd felengedjük annyi fehér alaplével, hogy pürésíteni tudjuk kézi mixer segítségével. A gombakeveréket külön serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk sóval, kakukkfűvel. Ezután a pürésített zöldségekkel és a babérlevéllel együtt felforraljuk a gombát, majd hozzáadjuk a tejfölt, a bort és az elősütött, érmékre vágott szűzpecsenyét. Finomra vágott friss rozmaringgal, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük. A végén vajjal dúsítjuk. Töklepény:
  • 1500 g zsenge cukkini
  • 500 g burgonya
  • kb. 400 g liszt
  • 3 db tojás
  • 200 g zsír
  • 100 g vöröshagyma
  • 20 g fokhagyma
Elkészítés: A tisztított burgonyát, vöröshagymát és a fokhagymát lereszeljük a kisebb lyukú reszelőn. A zsenge cukkinit héjastól hozzáreszeljük a nagyobb lyukú reszelőn, sózzuk és hozzákeverjük a felvert tojásokat és a lisztet. Serpenyőben zsírt forrósítunk és a masszából palacsinta méretű, kb. 3 mm vastag lepényeket sütünk. Tálalás: Egy lepényt a tányérra helyezünk, a 2/3-ra tálaljuk a húsételt és a maradék egyharmadát ráborítjuk. Hántolt, pirított tökmaggal, kakukkfű és rozmaring ágacskával díszíthetjük.

A Balassa iskola győztes csapata

(Papp Eszter Zsófia, Schaub Kata, Knáb Máté Márk)

 
2020 Április
VHKSzCsPSz
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Copyright © Hello Esztergom