Hagyományos almás pite fitten

2017-10-21

Hagyományos almás pite fitten - Juhász Veronika receptje

Az ősz talán el sem képzelhető egy finom, illatos almás pite nélkül. Reformköntösbe bújtatva pedig igazán tápláló és egészséges is lesz. Az alma mellett néhány szem birskörtét is tettem bele, amitől igazán különleges és őszies lett ez a pite. Hozzávalók: A tésztához:
  • 45 dkg liszt (zab, barna rizsliszt, zöldbanán liszt volt vegyesen)
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • édesítés ízlés szerint
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
A töltelékhez:
  • 2,5 kg alma (kevés birsalma, vagy birskörte)
  • kevés vaníliás pudingpor
  • zabkorpa, vagy darált dió (kalória tartalmát megnöveli)
  • édesítő
  • fahéj
Elkészítés: A tésztához késes robotgépben a lisztet és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a tojást és a tejfölt. Linzer állagú tésztát kell kapjunk, ha szükséges pár csepp vizet adunk hozzá. A töltelékhez az almákat megtisztítjuk és lereszeljük. A tésztát kétfelé osztjuk és kinyújtjuk. Az alsó tésztalapot lekenjük tojással, majd villával kicsit megszurkáljuk. Néhány percig elősütjük, hogy a tojásbevonat megszáradjon, így biztosak lehetünk abban, hogy az alma nem áztatja majd el a tésztánkat. A sütőből kivéve meghintjük fahéjjal, zabkorpával (vagy a darált dióval) és ha szükséges édesítjük. A reszelt almát, ha túl sok a leve, kinyomkodjuk, egy kevés vaníliás pudingporral meghintjük, majd a beborítjuk vele a tésztát és mehet rá a fahéj, a zabkorpa/dió és az édesítés. A másik tésztalappal beborítjuk, tojással megkenjük, megszurkáljuk, hogy a keletkező gőzök távozni tudjanak, majd kb. 180 fokon készre sütjük. Jó étvágyat!

Juhász Veronika

2020 Április
VHKSzCsPSz
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Copyright © Hello Esztergom