Húsvéti krumplis kalács

2018-04-01

Még soha nem próbáltam krumplis kalácsot sütni, de most szembejött velem a neten, és nagyon megtetszett. Természetesen alakítottam rajta, mert az eredeti recept teljesen fehér buzalisztből készült...

 

 

Hozzávalók 2 közepes kalácshoz:

  • 250 g zab- vagy zabpehely liszt
  • 70 g rizsliszt
  • 25 g zabrost
  • 80 g búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 40 g szőlőcukor
  • 1 tk só
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 20 g olvasztott vaj
  • 210 g szétfőtt burgonya

Elkészítés:

2 db kisebb krumplit apró kockára vágunk, és kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Nagyon puhára főzzük, hogy szinte szétmálljon. A megfőtt krumplit a levével együtt selymesre turmixoljuk. Sűrű palacsintatészta állagot kell, hogy kapjunk. Az élesztőt kevés cukorral és folyadékkal felfuttatjuk. 

A hozzávalókat robotgépbe tesszük, és a dagasztó funkcióján simára dagasztjuk. Egyenletes, kissé ragacsos tésztát kapunk, amely kis liszttel megszórva jól kezelhető lesz. Ha szükséges egy kevés liszt vagy folyadék hozzáadásával igazítsunk a tésztá állagán. Én kelesztőtálban kelesztettem, 15-20 percig, majd a tésztát két részre osztottam. Mindkét részből 3 rudat sodortam, és hármas fonással készíttettem el a két darab kalácsot. 

Ezután tojással lekentem, kelesztettem még 15 percet és kb. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Jó étvágyat!

Juhász Veronika

 

2019 Március
VHKSzCsPSz
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Copyright © Hello Esztergom