Borsós-spárgás tészta

2018-05-07

Végre elérkezik a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja, és dúskálhatunk a finomabbnál-finomabb friss tavaszi alapanyagokban és az azokból készített egészséges, tápláló ételekben.

Elsőként terítéken a spárga!

Jó hosszú ideig nem ettem spárgát. Egy időben talán nem is lehetett kapni, aztán újra divatba jött. Ezzel is, mint korábban sok más alapanyaggal, úgy jártam, hogy elsőre nem jött be, de a következő szezonban újra próbálkoztam vele. Ekkor már az interneten is jóval több info volt arról, mire figyeljünk a vásárlásnál, hogyan tisztítsuk és készítsük el.

Az első próbálkozásom sikertelenségének ma már tudom, mi volt az oka: a zöldség nem volt friss, és nem volt zsenge. Túlságosan öregen szedték le. Érdemes tehát egy-egy újonnan kipróbálni kívánt alapanyagnak picit utána járni vásárlás és elkészítés előtt, hogy ne érjen csalódás, és hogy egy mellényúlás ne határozza meg egy életre szólóan, hogy milyen lesz a viszonyunk az alapvetően szuper alapanyaghoz.

Gyorsan összefoglalom, hogy érdemes vásárolni, elő- és elkészíteni ezt a fantasztikus zöldséget.

A zöldségesnél vagy a piacon járva alapvetően kétféle spárgával találkozhatunk, ami valójában nem is kétféle, hiszen ugyanarról a növényről van szó. A fehér spárga tulajdonképpen a zöld spárga még bezöldülés előtt. Tehát a növényt még az előtt betakarítják, hogy annak klorofil tartalma megemelkedne. A fehér spárga tulajdonképpen a növény föld alatti része, ilyenkor valamivel kevesebb benne a vitamin. Az íze talán még fehéren lágyabb, míg a zöldspárgának határozottabb. A spárga legfinomabb része a csúcsa, ami kevesebb hőkezelést is igényel. Kevés szénhidrátot és zsírt tartalmaz, így kalóriatartalma alacsony. Sok benne a rost, a vitamin és ásványi anyag, különösen gazdag káliumban. Szóval addig együk, amíg tehetjük!

Mire figyeljünk vásárláskor?

Legyen friss és ne túlságosan vastag! A színe ilyenkor élénk, és ha kicsit hajlítani próbálod, elpattani készül, nem hajlik.

Hogyan készítsük elő?

Fehér spárga: vékonyan hámozzuk meg és a végét pattintsuk le. Ahol magától elpattan, ott van a fás és a nem fás részek határa. Vigyázzunk a fejére, azt ne hámozzuk le! Mossuk meg!

Zöld spárga: nem igényel hámozást, viszont nagyon alaposan meg kell mosni. A kis virágkezdeményekben (a fejében) sok apró homokszem vagy apró bogárka bújhat meg. Ennek is pattinsuk le az alsó végét felhasználás előtt.

Hogyan fogyaszthatjuk?

Ehetjük nyersen, párolva, grillezve, pirítva, krémlevesnek elkészítve, pitéknek, pástétomnak, salátának.

A kövekező hetek receptjeiben rengeteg spárga fog szerepelni - ez biztos. Itt is az első:

Borsós-spárgás tészta

 

 

Hozzávalók:

  • póréhagyma
  • spárga
  • zsenge zöldborsó
  • fokhagyma
  • bio citromhéj (elhagyható)
  • fehérbor (elhagyható)
  • tojás sárgája
  • rizstejszín vagy tejszín
  • petrezselyem
  • spagetti tészta
  • csipet só, csipet szőlőcukor

Elkészítés:

A zöldségeket előkészítjük. A tésztát pedig odatesszük főni. A  póréhagymát vékonyan szeleteljük, és forró serpenyőben megdinszteljük. Ha puha mehet rá a kb 2 cm-re darabolt spárga, valamint a zöldborsó (én extra zsenge fagyasztott borsót használtam), valamint a fokhagyma. Ízesítjük sóval, cukorral, kevés citromhéjjal és a kevés fehérborral. Néhány percig pároljuk a zöldségeket. A kifőtt tésztát a zölségekhez keverjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, és a forró tésztára öntjük. Ekkor már nem tesszük közvetlenül a tűzhelyre, a tészta hője a mártást kellőképp besűríti. A végén apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. A zöldségek és a tészta aránya ízlés szerint változhat. Én több zöldséggel és kevesebb tésztával készítettem.

Jó étvágyat!

Juhász Veronika

2019 Január
VHKSzCsPSz
 1
  • Homolya Gábor képzőművész kiállítása Párkányban
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
2
  • Homolya Gábor képzőművész kiállítása Párkányban
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
3
  • Homolya Gábor képzőművész kiállítása Párkányban
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
4
  • Homolya Gábor képzőművész kiállítása Párkányban
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
5
  • Homolya Gábor képzőművész kiállítása Párkányban
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
6
  • Homolya Gábor képzőművész kiállítása Párkányban
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
7
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
8
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
9
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
10
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
11
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
12
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
13
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
14
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
15
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
16
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
17
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
18
  • Bangó Miklós művésztanár kiállítása
19
20212223242526
2728293031 
Copyright © Hello Esztergom