Tükrökkel teli szoba - A Colosseum Csoport kiállítása Esztergomban

2018-10-11

2018. szeptember 25-én kiállításmegnyitóra került sor az esztergomi TÁR-LAK Szalonban. A Colosseum Csoport alkotói mutatkoztak be a közönségnek. Különlegesen érdekes, jazzvonatkozású tárlat volt ez „Tükrökkel teli szoba” címmel. A Colosseum alkotóközösség csoportos kiállításain túlnyomórészt a jazz, a blues és a progresszív rock legnagyobb mestereire vonatkozó művek kerülnek bemutatásra. Igazi sztárok, merész asszociációk köszöntek ránk a képekről. Érződött, hogy a kiállítóművészek ennek a zenének a bűvöletében élnek és alkotnak.

 

 

A Colosseum (Super Group) egy művészcsoport, összesen 12 festő- és grafikusművésszel. Céljuk összefogni a Dunakanyarban élő, modern, kortárs művészetet képviselő alkotókat. Tudatosan kerülik a hagyományos témaválasztást, a tájképek és a csendéletek klasszikus feldolgozását. Szívesen választanak a kor szellemiségét kifejező, lüktető, élő tematikát. A társaság karakterét meghatározza az erős zenei identitás, a zenéhez fűződő szenvedélyes viszony. A névválasztás sem véletlen. A Colosseum együttes az angol jazzrock, divatosabb szóval élve, a fúziós rock igen jeles képviselője volt az 1970-es évek elején. A zenekar forradalmi hatást tett a blues, illetve rockzenére, elsők között ötvözték azt a jazzből ismert elemekkel. Zenéjükkel iskolát teremtettek.

Magyar Miklós festőművész, a művészcsoport vezetője, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mindig nagy örömmel jönnek Esztergomba. Maga a művész sem ismeretlen az esztergomi művészetkedvelők előtt, mert több alkalommal is kiállított városunkban. Legutóbb 2017-ben, a Vármúzeumban csodálhattuk meg alkotásait, amelyeken Jimi Hendrix mellett a zenei világ, más kiemelkedő alakjai is megjelentek. Tudnunk kell azt is, hogy képein nem csak zenei témákat dolgoz fel. Szintén a Vármúzeumban, 2016-ban, szenzációs kiállításon mutatta be a történelmi Magyarország várait és számos külföldi műemlékváros (Velence, Mostar) építészeti kincseit. Vendége volt korábban a TÁR-LAK Szalonnak is.

A kiállítást Moór Györgyi környezeti nevelő nyitotta meg. Az alkotásokat méltatva elmondta, hogy a Csoport művészeit fiatalos, modern gondolkodás jellemzi. Alkotásaikat hagyományos eszközökkel és technikával készítik. Bemutatta a kiállítóművészeket. Grafikusművészek: Békefi András, Dévai Alex, Gyükér Zsófia. Festőművészek: Bényi Éva, B. Láng Ernesztia, Csató tamás, Dusza Tibor, Kovács József, Magyar Miklós, Szepesi Andor, Szottfried Zsófia, Török Tivadar. A folytatásban a kiállítás címét értelmezte Moór Györgyi. A „Tükrökkel teli szoba” Jimi Hendrix-hez kapcsolódik. Sokak szerint, a valaha élt, legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros volt ő.  A The Jimi Hendrix Experience sorozat harmadik stúdióalbuma volt az Electric Ladyland. Eredetileg dupla nagylemezként jelent meg, tökéletes keresztmetszetet nyújtott Hendrix széles körű tehetségéről. Zenéjének minden stílusa megtalálható rajta. Általános vélekedés szerint Hendrix ekkor volt pályája csúcsán és ez minden idők egyik legjobb rock-albuma. A borítóját ő maga tervezte. Az egyik számban tükrökkel teli szobáról énekel (Room Full of Mirrors), amelyben él. A megnyitó beszéd egy ősi vietnami tükör-felirattal zárult. „Mint a nap és a hold, mint a víz és az arany, légy világos és fényes, azt tükrözd vissza, ami a szívedben van." 

A megnyitóünnepség a képek megtekintésével folytatódott. Az alkotások értelmezésében segítségünkre voltak a Csoport tagjai, akik szinte teljes létszámmal megjelentek a TÁR-LAK Szalonban. A képek jellemző vonásai: a mérnöki pontosság, a részletek aprólékos kidolgozása és a lenyűgöző színgazdagság.  A Colosseum tagjai nagyszerű jazzportrékat festenek. Jimi Hendrix több alkalommal is feltűnik a tárlaton, Magyar Miklós és Kovács József alkotásain. Az utóbbi művész emléket állított Miles Davisnek is. Dévai Alex alkotásán Keith Richards, a Rolling Stones együttes világhírű énekes-gitárosa, jelenik meg. Központi helyen láthatjuk Magyar Miklós „Tükrökkel teli szoba” című festményét. A muzsikuson kívül, annak lemezére, vagy szerzeményére való utalásokat (relikviákat) is elhelyez a képen, és ezzel az adott művészt is behatóbban jellemzi. Emléket állított egy olyan angol rockegyüttesnek is, amely több híres gitáros karrierjének kezdetét jelentette: Eric Clapton és Jimmy Page is ebben a zenekarban zenéltek korai időszakukban. A New York City Blues The Yardbirds című képen az indiánok művészetére emlékeztető, színes motívumokat fedezhetünk fel. Az igen expresszív, időnként szürrealista, rendkívül színpompás képek között szerényen megbújt két festmény, amelyek csodálatos pasztellszíneikkel hívták fel magukra a figyelmet. Bényi Éva: Töredékek című alkotásán esztergomi emlékképek tűnnek fel. B. Láng Ernesztin festménye aranyló kalászokkal az előtérben Móra Ferenc novelláját juttatja eszünkbe. A kép címe is ez: Ének a búzamezőkről.

A kiállítás megtekintése felért egy izgalmas utazással.  Úgy gondolom, ilyen zenei ikonok megjelenítése során, munka közben, szól a zene. Egy apró hiányosságot éreztem a tárlat megtekintésekor. Itt nem szólt a zene, pedig jó lett volna belehallgatni a legendás zeneszámok valamelyikébe. Sebaj, belső hallásunk pótolta ezt, a kiállítás nagyszerűségét nem kisebbítette. A művészeknek további sikeres alkotó munkát kívánunk!

Szabó Lászlóné

 

2019 Június
VHKSzCsPSz
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Copyright © Hello Esztergom