Kiállítás az Etter-gyűjteményből

2018-11-07

Hamisítatlan szalonhangulat érződött az esztergomi TÁR-LAK Szalon kiállításmegnyitóján, 2018. október 25-én. A fenti címmel ekkor nyílt meg a dr. Etter Ödön esztergomi ügyvéd képzőművészeti gyűjteményéből rendezett tárlat, amelyet igen nagy érdeklődés kísért. Ez alkalommal 64 művésztől 80 képet csodálhat meg a közönség 2018. november 9-ig.

 

fotó: Szabó László

 

A vendégeket Soós Kadocsa, a galéria tulajdonosa köszöntötte. A gyűjteményt bemutatta és a kiállítást megnyitotta maga dr. Etter Ödön, aki sokak ismerőse, Esztergomban él és dolgozik. Pályájának alakulásában fontos szerepe volt és van Esztergomnak. Szeretet és büszkeség tölti el, ha szülővárosáról beszél. Az Etter család tagjai a polgárosodó Esztergom meghatározó személyiségei voltak. Ödön nagyapa takarékpénztárt vezetett, Jenő nagybátyja polgármester volt városunkban, Kálmán, az édesapja, szintén ügyvédként dolgozott. A feszes közéleti lét sosem állt távol Etter Ödöntől. A politikamentes közösség mindig fontos volt számára. Az Esztergom Barátainak Egyesülete alapító tagja, a városi televízió létrejötte is az ő nevéhez fűződik. Két cikluson keresztül önkormányzati képviselőként is szolgálta városát. Jelmondata:

„Többet tenni, mint ami kötelesség!”

A gyűjtőszenvedély apai örökségként maradt rá. Felmenői, rokonai között is többen voltak korábban, akik szenvedélyesen gyűjtötték a művészeti alkotásokat. Etter Ödön – elmondása szerint – saját irodájában helyezte el gyűjteménye darabjait, grafikákat és egyéb műtárgyakat. Így fogalmazott: „A kép meg akarja mutatni magát, legyen mindig szem előtt!” Példaképe dr. Zsembery Dezső műgyűjtő, aki tanácsaival segítette ebben a tevékenységében. A kollekció minden darabjához valami emlék vagy történet tartozik. Ha más nem, hát az az izgalom, ami a képhez jutást kísérte. A festőművészek egy részéhez – több mint négy évtized távlatából – baráti vagy éppen ügyvéd–ügyfél kapcsolat emléke fűzi. A képek hátoldalán feljegyzés örökíti meg történetüket. Minden képhez ragaszkodik, hosszú évtizedek óta tartó gyűjtőszenvedélyének köszönhetően pedig gyűjteményében klasszikus, közismert és tehetséges – bár kevésbé ismert amatőr – alkotók munkái is szerepelnek. Az ügyvédi iroda lassan megtelt képekkel, de a gyűjtemény egyre terebélyesedik. Mi lesz a sorsa? Remélhetőleg folytatódik a családban ez a gyűjtőszenvedély.

Ezt követően a képek bemutatására tért rá az ügyvéd úr. Mivel szenvedélyesen szereti városát, Esztergomot, a gyűjteményben ilyen témájú képek vannak többségben. A hangsúlyosabb képek a fő falon, a bejárattal szemben kaptak helyet. Az elrendezés nem festők szerint, hanem téma szerint történt. Városunk jellegzetes épületei, műemlékei jelennek meg, lenyűgöző panorámájában gyönyörködhetünk különböző művészek alkotásain. Megtekintve a kiállítást, Esztergom kulturális emlékei elevenedtek meg előttünk.

Néhány név az alkotók közül: az esztergomi Einczinger Ferenc és Bajor Ágost – több képpel is szerepel – mellett a dorogi születésű Koszkol Jenő és Wieszt József is helyet kapott a tárlaton. Kántor János, Andráskó István, Barcsai Tibor, Vincze László, Magassy Németh Gábor képei is gazdagítják a kollekciót. A művészcsaládok közül az ifjabb és idősebb Szentessy László esztergomi ihletésű képét is felfedezhettük, csakúgy, mint Tamási Péter és édesapja, Lajos alkotását. Grafikák, rézkarcok, olajképek és akvarellek kerültek kiállításra, de néhány fotó is megbújt közöttük. Beszédes Sándor – országos hírű fotóművész – képe a 19. századi Esztergomot ábrázolja.

Befejezésül térjünk vissza a szalonhangulathoz. Ez az este remek példa volt arra, hogy milyen is lehetett egykoron a kisközösségi műélvezet ezen formája, hiszen a magyar kultúrának is jelentős, méltatlanul elfeledett része volt ez. Felelevenítésében és népszerűsítésében élen jár a TÁR-LAK Szalon.

Szabó Lászlóné

 

2019 Április
VHKSzCsPSz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Copyright © Hello Esztergom