2018-11-17
Ez a sütemény sok évvel ezelőtt egy Finnországban tett kirándulás után lett a kedvencem. Voltam olyan szerencsés, hogy ezt a tradícionális süteményt valódi házi formájában ehettem, és a finn háziasszony magyarul írta le nekem a receptet, amit most is féltve őrzök. Finnország egy csoda, és ez a süti - akárhányszor készítem is el - mindig felkelti a vágyat bennem, hogy újra elutazzunk oda...
Hozzávalók:
tészta:
krém:
Elkészítés:
A lisztet és a hideg vajat egyneművé morzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Annyit vizet adunk hozzá, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Egy kivajazott, kilisztezett, kör alakú pite formába nyomkodjuk és kb. 220 fokra előmelegített sütőben pár percig elősütjük.
A krém hozzávalóit összekeverjük és az elősütött tésztára öntjük. A tetejét bőséggel beborítjuk áfonyával vagy vegyes erdei gyümölcsökkel. Lényeg, hogy enyhén savanykás gyümölcsöt válasszunk. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Szeletelés előtt mindenképp várjuk meg míg a sütemény kihűl és a krém teljesen megdermed!
Jó étvágyat!
Juhász Veronika