Áfonyás sajttorta

2018-11-17

Ez a sütemény sok évvel ezelőtt egy Finnországban tett kirándulás után lett a kedvencem. Voltam olyan szerencsés, hogy ezt a tradícionális süteményt valódi házi formájában ehettem, és a finn háziasszony magyarul írta le nekem a receptet, amit most is féltve őrzök. Finnország egy csoda, és ez a süti - akárhányszor készítem is el - mindig felkelti a vágyat bennem, hogy újra elutazzunk oda...

 

 

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg zabpelyliszt
  • 10 dkg vaj
  • szőlőcukor
  • 1 tojás sárgája
  • kevés víz
  • csipet szódabikarbona

krém:

  • 1 nagy doboz krémsajt (mascarpone)
  • 1 tojás
  • vanília őrlemény
  • szőlőcukor
  • csipet só

 

Elkészítés:

A lisztet és a hideg vajat egyneművé morzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Annyit vizet adunk hozzá, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Egy kivajazott, kilisztezett, kör alakú pite formába nyomkodjuk és kb. 220 fokra előmelegített sütőben pár percig elősütjük.

A krém hozzávalóit összekeverjük és az elősütött tésztára öntjük. A tetejét bőséggel beborítjuk áfonyával vagy vegyes erdei gyümölcsökkel. Lényeg, hogy enyhén savanykás gyümölcsöt válasszunk. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Szeletelés előtt mindenképp várjuk meg míg a sütemény kihűl és a krém teljesen megdermed!

Jó étvágyat!

Juhász Veronika

 

 

2019 Augusztus
VHKSzCsPSz
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Copyright © Hello Esztergom