Boldogasszony – Kiállítás nyílt a Keresztény Múzeumban

2018-11-28

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében Boldogasszony címmel csoportos kiállítás nyílt 2018. november 27-én, kedden 17 órakora a Keresztény Múzeumban. A vándorkiállítás – melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Erdő Péter bíboros – 30. állomáshelye Esztergom volt. A vendégeket Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója, Romanek Etelka polgármester asszony, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Dr. Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke köszöntötte. A kiállítást Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója rendezte és nyitotta meg. A tárlaton több mint ötven művész alkotása látható Boldogasszony, vagyis az Istenszülő Szent Szűz témájában.

 

Dr. Cserháti Ferenc segédpüspök a Boldogasszony című kiállítás megnyitóján Esztergomban, a Keresztény Múzeumban 2018. november 27-én

 

Aknay János, Jankovics Marcell, Kárpáti Tamás, Kő Pál, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Petrás Mária, Somogyi Győző, Stefanovits Péter és Szemadám György – néhány név azok közül, akik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Boldogasszony kiállításon egy-egy alkotásukkal Szűz Máriát és a hozzá köthető vallási, kulturális örökségünk egyes mozzanatait festményeken, kisplasztikákon, vegyes technikával készített műveken keresztül tárják a publikum elé. A több mint 50 alkotót összefogó tárlat vándorkiállítás, amely a létrehozói intenciónak megfelelően az egész Kárpát-medencében igyekszik a keresztény alapértékekre, jelesül a Szent Szűz kultuszára, kultúránkat meghatározó erejére irányítani a figyelmet. A köszöntőbeszédekben és a megnyitóbeszédben is a megszólalók erre hívták fel a résztvevők figyelmét, ill. annak jelentőségére, hogy Esztergom – Szent István szülővárosa, államalapításunk bölcsője – nemcsak országos szinten, de európai színtéren is a kereszténység alappillérének számított.

A megnyitó ünnepi hangulatát és áhítatát Pálmai Árpád egyházzenész, az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra tanárának szólóéneke tette bensőségessé. Több Mária-ének csendült fel az egyházzene remekművei közül.

A Boldogasszony című kiállítás december 31-ig látogatható.

keppel

 

2019 November
VHKSzCsPSz
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Copyright © Hello Esztergom