Fermentált zöldségek

2018-12-15

A téli hónapokban többségünknek jócskán lecsökken a zöldségfogyasztása. Itt egy egyszerű, de annál nagyszerűbb fermentált savanyúság recept, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

 

 

A fermentáció egy egészséges savanyítási eljárás, a zöldségek ropogósak és rendkívül jó ízűek lesznek. Lehet bátran kísérletezni, nekünk az alábbi összetétel vált be nagyon. (A retek, a káposzta, a paprika kissé megpuhul, ezt tapasztaltuk).   

Hozzávalók:

  • répa
  • karalábé
  • karfiol (ezt ne vágjuk túl apróra)
  • hagyma
  • fokhagyma

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, és julienre vágjuk, majd  jó szorosan befőttes üvegbe helyezzük. Érdemes jól lenyomkodni és a legtetejét egy vastag répaszelettel leszorítani. Felforralt és lehűtött vízhez adjuk a sót (1 literhez kb. 1 evőkanál sót adjunk), majd a befőttes üvegbe öntjük, hogy a víz a zöldségeket teljesen ellepje. Ügyeljünk rá, hogy a lé fölé ne kerüljön zöldség.

Folpakkal letakarjuk az üveg száját, majd lazán lezárjuk.

Mindennap ellenőrizzük, hogy a keletkezett gázok távozni tudjanak. Kb. 3 nap után már megkóstolhatjuk, hogy mennyit savanyodott.

Jó étvágyat!

Juhász Veronika

 

2019 November
VHKSzCsPSz
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Copyright © Hello Esztergom