2018-12-15
A téli hónapokban többségünknek jócskán lecsökken a zöldségfogyasztása. Itt egy egyszerű, de annál nagyszerűbb fermentált savanyúság recept, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A fermentáció egy egészséges savanyítási eljárás, a zöldségek ropogósak és rendkívül jó ízűek lesznek. Lehet bátran kísérletezni, nekünk az alábbi összetétel vált be nagyon. (A retek, a káposzta, a paprika kissé megpuhul, ezt tapasztaltuk).
Hozzávalók:
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, és julienre vágjuk, majd jó szorosan befőttes üvegbe helyezzük. Érdemes jól lenyomkodni és a legtetejét egy vastag répaszelettel leszorítani. Felforralt és lehűtött vízhez adjuk a sót (1 literhez kb. 1 evőkanál sót adjunk), majd a befőttes üvegbe öntjük, hogy a víz a zöldségeket teljesen ellepje. Ügyeljünk rá, hogy a lé fölé ne kerüljön zöldség.
Folpakkal letakarjuk az üveg száját, majd lazán lezárjuk.
Mindennap ellenőrizzük, hogy a keletkezett gázok távozni tudjanak. Kb. 3 nap után már megkóstolhatjuk, hogy mennyit savanyodott.
Jó étvágyat!
Juhász Veronika