Vége a Hello Esztergomnak - A Kulturális Bizottság nem támogatja a további működést

2019-01-24

Tavaly év végén, december 5-én döntött Esztergom Idegenforgalmi és Kulturális Bizottsága zárt ülésen a helyi internetes médiumok támogatására kiírt pályázatról. A rendelkezésre álló 7 millió forintból az infoesztergom kapta a legtöbbet, 2,5 millió forintot, a Hello Esztergomot az ülésen megjelenő bizottsági tagok: Meszes Balázs elnök, Horányi László, Koditek Pál és Tóth Tamás Bukovics Krisztiánnak, a polgármesteri kabinet sajtófelelősének prezentálása után 0 Ft támogatásban részesítette, azaz megvont mindent, ami a további működéshez elengedhetetlenül szükséges lett volna. A Hello Esztergom kulturális hírújság ezzel a döntéssel méltatlan és reménytelen helyzetbe került, jelen írásunk közzétételével hivatalosan is bejelentjük a megszűnését.

 

2018-ban is pályázhattak helyi médiumok önkormányzati támogatásra, melynek feltétele a pályázati kiírás alapján az adott oldallal kapcsolatban a következő volt: “Esztergommal és vonzáskörzetével rendszeresen foglalkozó, a pályázat kiírását megelőzően legalább egy évvel alapított/indult, azóta folyamatosan működő, önálló .hu vagy .com vagy .net domain-eken elérhető közösségi vagy hírportál” legyen.

A pályázati kiírásnak minden tekintetben megfelelt újságunk, sőt büszkén mondhatom: olyan egyedi tartalommal rendelkezünk, amely Esztergom kulturális életének jelentős eseményeit, személyek és intézmények tevékenységeit, programjait, rendezvényeit nemcsak hírül adta, hanem több száz esetben cikkekben, interjúkban, tudósításokban stb. behatóan a széles olvasóközönség elé tárta.

Éppen ezért teljesen érthetetlen számomra, hogy a négy pályázó (hidlap.hu, rtve.hu, infoesztergom.hu, valamint a helloesztergom.hu) megítélésében milyen szempontnak nem felelt meg oldalunk, hogy rögvest kizárták a többi közül, és a jogosan ráeső részt a 7 millió forintból egyenlőtlen mértékben, de a többi médiumnak osztották szét. Érdemi választ, hivatalos indoklást se Bukovics Krisztiántól, aki a pályázatokat prezentálta a bizottság előtt, se magától a bizottságtól nem kaptunk. Külön érdekesség, hogy Romanek Etelka polgármester asszony abbéli irányelveit is mellőzte a bizottság, amely határozottan a keretösszeg egyenlő szétosztására irányult.

Mire ment ki a játék?

Kérdésemre eleinte azt a választ kaptam, hogy beadványunk nem felelt meg a pályázati kiírásnak, mondván, hogy hírportálok anyagát várták. Aki ismeri a Hello Esztergomot, akár ha csak egyszer látogatott is el oldalunkra, az ilyen képtelenséget nem állít. Később már más lett a helyzet: a bizottság facebookos lájkok és elérések alapján döntött. Ezek szerint a Hello Esztergom kulturális hírei, írásai nem teljesítettek valami jól a facebookon, alacsonyabb volt az elérések és a lájkok száma, mint a többieké.

Itt álljunk meg egy pillanatra!

Hogy létezik az ma Magyarországon, hogy egy, a magas kultúrával is foglalkozó online újság értékét lájkokban és elérésekben kezdi mérni egy város? Vajon tényleg komolyan gondolja Esztergom Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának minden tagja, hogy interjúkat, fesztiválokról, helyi vagy határon túli kulturális rendezvényekről, kiállításmegnyitókról, könyvtári beszélgetésekről, egyházi eseményekről stb. készült írásokat versenyeztetni lehet és kell időjárás-előrejelzéssel, balesetek hírül adásával, képnézegetési lehetőségekkel - mert kétségkívül ez utóbbiak (elérések és lájkok tekintetében) tarolnak a facebookon, és nyilvánvalóan az egekig tornásszák a nézettséget? Elfogadhatatlannak és megalázónak tartok minden olyan “válasz-kísérletet”, ami erre a mérlegelési szempontra vonatkozott. Egyébként emberileg sem korrekt, hogy az a Horányi László, akinek a Várszínházzal kapcsolatos eseményeit éveken át, az a Tóth Tamás, aki esetében a Féja Géza Közösségi Ház számtalan kisebb-nagyobb programját ugyancsak éveken át oldalunkon közzétettük, ill. a Meszes Balázs által alapított Balassa Szavalóversenyt követtük, írtunk róla és sikerét kívántuk, azok most mind igennel szavazzanak arra a manipulált prezentációra, amely alapján végül nem érdemlünk egy fillért sem.

Egyébként - és ez nagyon jól tükrözi a prezentáló, valamint a bizottság felkészültségét - 2018. december 5-ei adatok szerint a városban működő portálok sorrendjében 7,6K lájkolóval a Hello Esztergom az infoesztergom 9,5K lájkolója után a második helyen áll, többeket megelőzve. De Isten ments, hogy beálljak azok sorába, akik ilyen szempontok alapján minősítenek és mondanak ítéletet emberek munkájáról, különösen olyanokéról, akik elkötelezettek a romjaiból újjáépülő Esztergom értékeinek és kultúrájának továbbörökítésében és támogatásában.

Négyéves szerkesztői és írói munkám zárszavaként hadd mondjak köszönetet azoknak az Olvasóknak, akik hűségesen követték munkánkat, annak a több száz esztergomi polgárnak, aki napi szinten felkereste oldalunkat, és ismerve egymást vagy ismeretlenül Esztergom kulturális életének szellemi közösségét erősítették.

Bízom abban, hogy méltó hírnökei lehettünk annak a keresztény értékrendnek és kulturális életnek, amely Esztergom igazi arcát mutatja, de amelyre sajnos a Kulturális Bizottság döntése értelmében nincs szükség...

Keppel Dániel főszerkesztő

 

2023 Január
VHKSzCsPSz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Copyright © Hello Esztergom